Γλωσσάρι Γλαυκώματος - A
Είναι η εσωτερική επιφάνεια του οφθαλμού που δέχεται το φωτεινό ερέθισμα (φως) και το μεταβιβάζει μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Ο αμφιβληστροειδής διαθέτει τους "ειδικούς" υποδοχείς του φωτός τα ραβδία και τα κωνία.
Ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο μια στιβάδα (επιφάνεια) του οφθαλμού αποκολλάται από την υποκείμενη της στιβάδα (επιφάνεια). Υπάρχουν πολλών ειδών αποκολλήσεις.
- Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς
Είναι μια επείγουσα κατάσταση κατά την οποία διαχωρίζεται η νευροεπιθηλιακή στιβαδα του αμφιβληστροειδή από το μελάγχρο επιθήλιο. Ο ασθενής συνήθως αντιλαμβάνεται φωτεινά ερεθίσματα (σαν φλας) ή / και αιωρούμενες σκιάσεις (μυγάκια / αράχνες) ή ακόμη και μια μαύρη κουρτίνα να εμποδίζει την όραση του. Πρέπει οπωσδήποτε να ζητά βοήθεια από το εφημερεύον νοσοκομείο.
Αποτελεί μια σχετικά συνηθισμένη κατάσταση (ιδιαίτερα σε ανθρώπους άνω των 50 ετών) κατά την οποία αποκολλάται το υαλοειδές από τον αμφιβληστροειδή. Συνήθως ο ασθενής αντιλαμβάνεται αιωρούμενες σκιάσεις. Δεν αποτελεί επείγον περιστατικό, χρειάζεται όμως ιατρική παρακολούθηση.
Αποτελεί ένα ισχυρό αντιγλαυκωματικό φάρμακο που χορηγείται συστηματικά (από tο στόμα) και μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση μέσω της μείωσης της παραγωγής του υδατοειδούς υγρού.
Αποτελεί το φαινόμενο κατά το οποίο οι κόρες των δύο οφθαλμών παρουσιάζουν διαφορά στο μέγεθος. Η ανισοκορία μπορεί να οφείλεται σε νευρολογικό αίτιο, σε τραυματισμό, σε χρήση φαρμακευτικών ουσιών και οπωσδήποτε χρειάζεται πλήρη ιατρικό έλεγχο.
Αποτελεί το φαινόμενο κατά το οποίο παρουσιάζεται αδυναμία διάκρισης μεταξύ συγκεκριμένων χρωμάτων. Υπάρχουν διαφόρων ειδών.
Αποτελεί το φαινόμενο κατά το η διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού δεν είναι ομοιόμορφη. Επηρεάζεται κυρίως η ποιότητα της όρασης καθώς εμφανίζονται περιγράμματα γύρω από τα αντικείμενα. Μπορεί να συνδυάζεται με μυωπία ή με υπερμετρωπία. Συνήθως χορηγούνται γυαλιά.
[Επιστροφή]
|